Aeratörler
Dişler hem canlı hem de cansız dokulardan oluşur. Dentin olarak adlandırılan yumuşak dokunun iç tabakası muhteva olarak iskelet kemiklerine benzemektedir. Son derece yoğun kalsiyum içeren ve kemikten daha sert olan, dişlerin dış tabakasını oluşturan bölüme ise mine isimi verilir. Mine, vücut tarafından yine üretilemez.
Diş çürüğü, ağızda bulunan çeşitli bakterilerden kaynaklanır. Ağızda bulunan bir bakteri türü, yedikten sonra dişte kalan artık gıda partiküllerini kullanır. Bu bakterinin metabolizma yan ürünlerinden biri plaktır. Diğer bakteriler kendilerini bu plakağa bağlar ve diş minesinde küçük deliklerin oluşmasına kapı aralayan bir asidin salgılanmasına yol açarlar. Böylelikle diğer bakterilerin bu deliklere ve yarıklara girmesine ve aşağıda bulunan yumuşak dokuyu aşındırmasına müsaade ederler. Yumuşak dokunun bozulması sonrası şiddetli ağrı hissedilir. Rehabilitasyon edilmeyen boşluklar diş çürüğü ve apse gibi hastalıklarla sonuçlanabilir. Bu hastalıkları önlemek için diş hekimleri plağı bu boşluktan çıkarmak zorundadır. Bu amaçla diş delgisi veya başka aletler kullanırlar. Diş hekimliğinde kullanılan diş delginine aeratör isimi verilir.
Aeratörün Özellikleri Nelerdir?
Aeratör, oldukça hızlı bir şekilde çalışan, döner bıçaklı, hava veya elektrik ile çalışan aletlerdir. Işıklı ve ışıksız olmak üzere temelde 2 çeşit modeli bulunmaktadır. Aletin kafa bölümünde bulunan ışık ile diş daha ayrıntılı şekilde görülmektedir. Bu sayede diş rehabilitasyonu çok daha kolay gerçekleştirilir.
Öne Çıkarılanlar
Hasta ve diş hekimi için b
İnsan hayatındaki en ehemmi
Mikromotorlar pratikte en yaygın